Z čeho vybírat
Hlavní jídla
Typická místní jídla se podávají v tzv.tavernách. Základem přípravy tohoto jídla je dřevěné uhlí. Získává se od místních uhlířů. Grilované maso, sýr a zelenina není jen základem jídelních lístků taveren, ale i domácností. Nejčastěji před kláštery můžete spatřit hliněné pece.
Grilovaný sýr „halloumi“
Toto je kyperská specialita. Zapečený sýr grilovaný
„halloumi“ sýr. Je podáván s čerstvou zeleninou, bylinkami
a chlebem. Kromě sýru halloumi na Kypru oceníte sýr fetta.
Moussaka
Moussaka je známá hlavně v Řecku, ale i v Turecku a
Bulharsku. Na Kypru je zapékána v keramickém nádobí.
Macaroni Pastitsio
Toto jídlo, při kterém se používá hlavně bešamelová
omáčka, muškátový oříšek, skořice a několik druhů sýrů.
Mezi místními je velmi oblíbené. V regionech se může lišit
jak ingrediencemi, tak v přípravě
Zkuste menu pod názvem
Meze. Jedná se o skupinu jídel, který obsahuje tři
nebo čtyři chody (někdy i devět!). V tomto menu najdete
zeleninu, ovoce, mořské plody, ryby, sýry, hovězí a
drůbeží maso. Deserty se většinou skládají z čerstvého
ovoce namáčeného v různých sirupech či omáčkách. Meze je
velkým kulinářským zážitkem Určitě vyzkoušejte!
Přípravu dušených jídel můžete vyzkoušet v oblíbených pokrmech Tava a Stifado. Vše je obvykle dušeno s velkým množstvím cibule, bylinek a zeleniny.
Sladkosti
Blízkost arabského světa Vám připomene Baklava nebo Lokum
Víno
Kypr je doslova rájem pro milovníky lahodného moku z vinné révy. I nástěnné malby některých památek dávají nahlédnout do historie významu vína na ostrově –kyperská vína jsou jedna z nejstarších na světě. Vinná réva se pěstuje v okolí Limassolu a Paphosu, ale i v pohoří Troodos. Nejznámějším vínem Kypru je tzv. likérové víno Commandaria – produkt klášterních mnichů.
Nejznámější bílá vína: Aphrodite, Arsinoe, Blonde Lady,
Palamino
Nejznámější červená víno: Hermes, Negro, Othello
Nejznámější růžová vína: Pink Lady, Amorosa
Velmi oblíbené šampaňské známé po celém světě pochází právě z Kypru – pochází z okolí nejvyšší hory Olympos. Celkově se na Kypru pěstuje přes 100 druhů vinné révy.
Za láhev kyperského vína 0.75 litru zaplatíte v restauraci okolo